Paradigm

« | »

Oprahs flickor ska rädda Sydafrika

paradigm | 01 Januari, 2007 21:29

Oprah Winfrey har bestämt sig för att bygga en skola i Sydafrika, en stor anläggning om 28 byggnader på 22 hektar mark till en kostnad av 40 miljoner dollar. Det låter som en storskalig utbildningssatsning men det det finns en hake – det är bara 152 flickor som ska gå i skolan. Det lyckliga fåtal som enligt Oprah har "det" kommer att kunna se fram emot en tillvaro i lyx – öppna spisar i alla hus, yoga-studio, skönhetsalong, inom- och utomhusteatrar och så vidare. Till invigningen väntas bland annat kändisar som Julia Roberts, John Travolta och Nelson Mandela.

Syftet med projektet är att skapa de ledare som efter att ha blivit "Oprah-cized", som Newsweeks Allison Samuels uttrycker det, ska lyfta upp Sydafrika ur dess fattigdom. För fyrtio miljoner dollar (286 miljoner kronor) skulle man kunnat bygga en förstklassig skola till alla 3500 flickor som ansökte, men Oprah avfärdar sån kritik med att det är det här hon vill göra och att hon har lika mycket förstånd som hon har pengar. Och det är väl mer förstånd än vi dödliga riktigt kan fatta. Till hennes försvar får man väl säga att det är ett under att hon inte tror att hon är en gud med tanke på den dyrkan hon är föremål för i sitt hemland.

Men det verkliga skälet till grundandet av Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls är personligt, menar Samuels. Oprah har haft en svår barndom och har inte några egna barn. Nu kompenserar hon sig för det genom att att ta hand om ett relativt litet antal barn som hon planerar att undervisa och bo tillsammans med en hel del i framtiden. Hon kallar dem för "mina flickor" och talar om skolan som "fullbordan av mitt arbete på Jorden". När hon kramade om några av flickorna efter ansökningsintervjun så viskade en av dem, Thelasa Msumbi, i hennes öra: "Vi är dina döttrar nu." "Och, jo, Thelasa blev antagen", avslutar Samuels menande.


kommentarer

Comment Icon

Joshua_Tree | 02/01/2007, 09:48

Men heja Oprah! Jag har irriterat mig på hennes missionär tidigare när hon åker ner till Afrika och ger Levi's-jeans till några utvalda istället för att klä flera tusen i nåt noname-märke.

Fast man får väl se det som att hon gör nåt åtminstone.

Comment Icon

Paradigm | 02/01/2007, 15:01

Jo, bättre än ingenting. Av det lilla jag sett av henne på teve verkar hon rätt vettig. Men det här känns som en sjuk egotripp. Kanske har det flitiga umgänget med scientolog-kändisarna börjat ta ut sin rätt.

Comment Icon

Josh | 04/01/2007, 20:48

Det sägs att man förr eller senare blir det folk ser en som. Det är det som händer i inbördeskrig - när grannarna inte längre ser en som familjefar och fabriksarbetare, utan bara som en etnicitet, så blir man till slut bara det.

Det kanske är det som har hänt Oprah också? Tillräckligt många ser henne som en gud, så nu försöker hon leva upp till det.

Comment Icon

Paradigm | 06/01/2007, 18:44

Att hon är något slags gud tror hon nog inte på. Hon verkar värja sig lite mot att bli dyrkad. Men hon har ändå en väldigt hög uppfattning om sig själv, sin intelligens och sin förmåga att förändra saker.

Efter att ha varit verksam i USA många år utan att det lämnat några tydliga spår annat än i folks teve-vanor så satsar hon på Sydafrika istället. Hon tycks skylla på sina landsmäns lathet i artikeln hellre än att medge att hon kanske inte har så stor betydelse.

Comment Icon

mli | 24/03/2007, 15:53

om man är en sådan offentlig människa med så mycket pengar och oundiklig makt måste man ha annorlunda/störd verklighetsuppfattning. inget värderande i det, hon gör nog mycket gott, men ovanstående visar på ju diskutabla tveksamheter...

Comment Icon

Paradigm | 24/03/2007, 20:20

Jo, allt beröm, rentav dyrkan, kan nog få vem som helst att tappa omdömet.

(Jag finns numera på paradigmo.wordpress.com)

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18