Paradigm

« | »

Genombrott i stamcellsforskningen

paradigm | 08 Januari, 2007 15:01

Och så lite goda nyheter: I Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, North Carolina har Dr. Anthony Atala med tillsammans med sitt forskarteam lyckats utvinna stamceller ur fostervatten. Utan att skada vare sig mamman eller barnet. Metoden kan på sikt innebära ett slut på debatten om stamcellsforskningens etiska aspekter.

Om de här cellerna helt kan ersätta embryonala stamceller är dock oklart. Atala beskriver dem som ett slags mellanting mellan stamceller och vanliga kroppsceller. Hittills har de här fostervattencellerna kunnat utvecklas till en mängd olika sorters celler, som exempelvis ben-, brosk-, nerv-, leverceller. Men det är fortfarande en öppen fråga om de i likhet med embryonala celler kan återskapa alla kroppens 220 celltyper. Hur som helst är det ett steg i rätt riktning.

En del av äran för detta tillfaller rimligen också George W Bush vars strypning av federala medel till embryonal stamcellseforskning tvingat forskarna att hitta alternativa lösningar. Man kan bara önska att han gjort något liknande för att komma till rätt med plågsamma djurförsök.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18