Paradigm

« | »

Esther Reed - tjejen som kan lura vem som helst

paradigm | 10 Januari, 2007 15:24

Washington Post har en intressant artikel från i måndags som jag inte kan låta bli att ge ett sammandrag av. Det handlar om identitetsstöld, tydligen ett rätt vanligt brott i USA. I det här fallet gäller det en kvinna, Esther Elizabeth Reed 28, som försvann 1999, förmodligen för att undgå åtal för stöld och checkbedrägerier. Det året försvann också en annan kvinna, Brooke Henson, med samma födelsedatum som Reed och med ett snarlikt utseende, vars identitet hon alltså antagit. Genom att på okänt sätt fått tillgång till en polisdatabas har hon skaffat utförliga personuppgifter om Henson.

Med sin nya identitet lyckades Reed bli antagen till det ansedda Columbia University och pluggade där i två år innan polisen kom henne på spåren. Hon har även läst vid Harvard och California State University at Fullerton under en annan identitet. Inget av dessa lärosäten vill kommentera det inträffade utan hänvisar till sekretessregler. Det var inte förrän hon sökte jobb som hushållerska på Manhattan i juni i år som hon upptäcktes, när hennes tilltänkta arbetsgivare sökte hennes namn på nätet och fann en sida gjord av Hensons familj där det stod att hon var försvunnen.

När polisen besökte Reed i hennes lägenhet så insisterade hon på att hon var Henson och att hon och hennes familj glidit ifrån varandra. Enligt Jon Campbell, den polis om utredde Hensons försvinnande, blev han uppmanad att lägga ned fallet eftersom man nu hittat henne. Det var bara det faktum att Campbell misstänkte att Henson var död som gjorde att han krävde mer bevis. Reed gick med på att lämna DNA men dök aldrig upp och har nu försvunnit spårlöst. Hon har lämnat kvar nästan allt i sin lägenhet men inget spår av DNA.

En märklig sak med Reed är att hon inte utnyttjat sin identitet för att dra på sig skulder, vilket är det vanliga. Exakt hur hon försörjt sig vet man inte. En misstanke är spioneri. Hon har dejtat elever från militärskolan West Point under namnet Natalie Fisher. Enligt en elevs familj har Reed fått stora summor överförda till sig från utlandet. Därför har Reed nu blivit föremål för en militär brottsutredning. Men Reed själv är fortfarande spårlöst försvunnen. Att sätta upp hennes foto på FBI:s mest eftersökta eller liknande är nog lönlöst – hon har redan tidigare förändrat sitt utseende med plastikkirurgi. Dessutom har hon nu, tack vare några av landets bästa universitet, rätt gedigna kunskaper i kriminologi och psykologi.

Om det inte är ett påhitt av Washington Post så lär det väl bli en film av det här.
kommentarer

Comment Icon Falsk identitet

Mia | 12/01/2007, 07:19

Frågan är ju vem som mördade Brooke Henson, var det månne kvinnan som stal hennes identitet. Det kan förstås ha varit ett naturligt dödsfall!? Intressant inlägg.

Comment Icon

Paradigm | 12/01/2007, 15:08

I artikeln står det bara att Reed inte är misstänkt för Hensons försvinnande. Det framgår inte varför Campbell tror att hon är död. Fast om hon är död så kom ju det misstänkt lägligt för Reed.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18