Paradigm

« | »

Manliga nätverk eller kvinnlig stress?

paradigm | 16 Januari, 2007 17:46

Under rubriken "Män, makt och kvinnor" tar Monica upp begrepet homosocialitet, en samhörighetskänsla med personer av samma kön, som hon och andra menar kan förklara varför chefsjobben oftast går till män. Män umgås helst med andra män, bildar manliga nätverk och hjälper fram varandra. Hon citerar Daniel Sandström i Sydsvenskan:
"Även i jämställda Sverige diskuterar vi helst feminism och homosexualitet, trots att det är i de homosociala nätverken som makten sitter och normerna formeras. Den makten är alltså osynlig."
Det sista kan jag i alla fall hålla med om. Jag har aldrig stött på några nätverk av det här slaget, vilket, enligt Monica, kan bero på att jag inte ingår i något. Visst, men på något sätt måste man väl leda saken i bevis. Att människor bildar nätverk och konspirationer är ju ett bevisat faktum. Att såna gemenskaper brukar bygga på gemensamma intressen finns det också gott om belägg för. Men att de skulle bygga på något slags kamratskap låter osannolikt. Det antyder att en man som inte längre kan bidra med mer än sin vänskap ändå skulle accepteras i dessa kretsar. Det vore ju nästan lite rörande om det var så. Men jag betvivlar att någon kan hitta ett sånt exempel.
Exempel på teorins orimlighet går däremot lätt att hitta. Sossarna tjatar förgäves på Messing, Wallström och Jämtin att kandidera till partiledarposten, men alla vägrar. Är de hindrade av ett homosocialt nätverk? Varför lanserar det nätverket ingen egen kandidat? Och varför släpper de av allt att döma in Sahlin?
En enklare teori är att kvinnor är mer lättstressade. Kvinnor är överrepresenterade i nästan alla sorters psykiska problem som bottnar i stress – utbrändhet, depression, ångeststörningar. Ju högre upp i makthierarkin man kommer, desto mer kritik och offentlig granskning får man räkna med, vilket leder till mer stress. Alltså tackar både män och kvinnor som är lättstressade nej till chefsjobben, vilket leder till att det huvudsakligen är männen som får jobben.

Jag tror att ett mer jämlikt samhälle vore roligare än det vi har idag. Men dit kommer man aldrig genom att slåss mot väderkvarnar.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18