Paradigm

« | »

P-ordet

paradigm | 21 Januari, 2007 13:32

Poppadum! Det är just nu bland det värsta en person av indiskt ursprung kan bli kallad, om man får tro stora delar av brittiska och indiska medier. Det är nämligen vad Jane Goody kallade bolllywood-skådespelerskan Shilpa Shetty i teveprogrammet Big Brother. Enligt BBC Asian network har den här affären väckt större publikrespons än konflikten i Kashmir, British National Partys framgångar och Pakistans kärnvapenprogram. Visst är det kul med folk som har sinne för proportioner?

Till viss del beror nog de överdrivna reaktionerna på att det mångkulturella Storbrittanien inte fungerar särskilt väl. Om en händelse av det här slaget kan skapa en opinionsstorm så måste relationerna mellan folkgrupperna ifråga vara rätt ansträngda.

Men kanske mer oroande är att ett uttalande i ett reality-program kan tas på allvar och bli en världsnyhet. Genast fann sig Tony Blair och andra makthavare föranledda att uttala sig. Om Blair haft ett uns av integritet så hade han sagt att han har viktigare saker för sig än att kommentera dokusåpor. Det finns anledning att vara orolig när Big Brother-publiken bestämmer den politiska dagordningen.

Den enda som vann något på den här affären var Channel 4, som visserligen efter påtryckningar avstått från pengarna från utröstningen av Goody, men som ändå fått bättre tittarsiffror och därmed framtida förtjänster. Och kanske också Shetty, en föredetting som nu får massa oförtjänt uppmärksamhet, menar i alla fall Vijay Dutt och Shashi Baglia på Hindustan Times.

Och för den som undrar: Poppadum är enligt Wikipedia ett slags indiskt tunnbröd.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18