Paradigm

« | »

Kommer datorerna att ta kål på det skrivna ordet?

paradigm | 26 Januari, 2007 15:22

Det finns en viss sort idioti som bara är lärda människor förunnad, nämligen den att leva i sitt huvud och odla sin teorier utan någon återkoppling till resten av verkligheten. Ett exempel på det finner man i dagens DN där språkprofessorn Sven Öhman förutspår det skrivna ordet undergång inom en 50 till 75 år.

Öhman anför två konkreta exempel som belägg för sin teori: miniräknaren och ljudboken. Miniräknaren har snabbt konkurrerat ut handräkningen, och nu dyker det upp en massa ljudböcker på marknaden som på ett liknande sätt kan göra den skrivna boken överflödig.

Problemet är bara att miniräknaren segrade därför att den var snabbare och gav ett mer tillförlitligt resultat en handräkningen. Ljudboken är utomordentligt långsam, och hur effektivt man kan lära sig något med den är en öppen fråga. Ett grundläggande problem är att man inte kan se hela meningar simultant och därmed jämföra olika delar av texten. Vore den en ny miniräknare så skulle så gott som all litteratur nu ges ut som ljudböcker.

Den tilltagande analfabetismen beror nog inte på en ökad datoranvändning utan på det bekvämlighetssamhälle vi lever i. Att försöka ersätta skrift- med talspråk är inte en väg framåt utan bara ett sätt att hålla denna ohållbara samhällsmodell vid liv lite längre. Och skriftspråket försvinner inte på det sättet. Vad som kommer att hända är att vi får allt större klassklyftor mellan de som behärskar det skrivna ordet och de som är hänvisade till Öhmans språkliga rullatorer.

Vad vi borde göra istället är att bannlysa såna hjälpmedel och införa nolltolerans mot analfabetism i skolorna.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18