Paradigm

« | »

Jag tänker inte betala för Hanne Kjöllers magsäckskirurgi

paradigm | 28 Januari, 2007 16:06

Man kan tycka vad man vill om liberaler och deras insisterande på att alla människor bör ha rätt att leva det liv de själva valt, oavsett om deras val leder käpprätt åt helvete eller inte. Inte för att jag håller med, men jag kan respektera ståndpunkten.

Lite svårare är det att acceptera de liberaler som först kräver att få göra vad de vill och sen när de ställt till det för sig insisterar på att få hjälp av det allmänna. Den linjen driver Hanne Kjöller i gårdagens DN då hon kräver att kraftigt överviktiga ska erbjudas magsäckskirurgi. Hur går det ihop? Bör vi inte respektera deras val att äta för mycket och bör de inte i konsekvensens namn själva ta ansvar för sina handlingar?

Nej, menar Kjöller, eftersom de inte gjort några dåliga val utan drabbats av en livsstilssjukdom. Det här är naturligtvis en lek med ord. Man drabbas av "sjukdomen" fetma genom att äta för mycket – genom att göra dåliga val. En god liberal bör respektera andra människors osunda livsstilar och ta ansvar för sin egen.

Syftet med begreppet livsstilssjukdom är uppenbart. Med det vill man överskyla de liberala idéernas misslyckande. Vi har som art utvecklats i en miljö där energirik föda har varit sällsynt, därav vår smak för söt och fet mat. Om vi nu inrättar ett samhälle där alla har tillgång till obegränsade mängder energirik mat så blir vi överviktiga. Det är inget konstigt med det; det konstiga är att det fortfarande finns människor som är smala.

Att påstå att det inte är den villkorslösa friheten som lett till den här situationen utan att vi drabbats av en sjukdom är lite som om Castro skulle säga att kommunismen fungerar alldeles utmärkt, däremot har kubanerna drabbats av en epidemi av lågproduktivitetssyndrom.

För övrigt flyttar jag strax till paradigmo.wordpress.com


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18