Paradigm

« | »

Glöm Förintelsen

paradigm | 28 Januari, 2007 21:18

Igår var det FN:s officiella minnesdag för Förintelsens offer. Som vanligt kommer formuleringarna om hur viktigt det är att komma ihåg; annars får förnekarna vind i seglen och annars riskerar vi nya folkmord.

Jag tror inte det fungerar så. Ingen människa går med i ett nazistiskt parti därför att de glömt bort Förintelsen. Man går med av frustration över sin egen situation. Och all uppmärksamhet som Förintelsen fått verka inte förhindra nya folkmord. I själva verket gör den uppmärksamhet som Nazityskland och Förintelsen får att andra folkmord och övergrepp hamnar i medieskugga. Alla känner till Hitler, Göhring, Himmler, Goebbels och så vidare. Men nämn en känd hutu- eller tutsiledare.

Skälet till att man vurmar för Nazismen och Förintelsen är nog inte heller någon plikttrogenhet; i så fall skulle man lärt sig och engagerat sig i de övriga folkmorden. Nej, ett troligare skäl är att Nazismen är nervkittlande. Den gör sig bra som underhållning. Något Hollywoood visat otaliga gånger.

Hellre än att älta Förintelsen borde man fråga sig vad man kan göra för att förhindra folkmord och förhindra att folk söker sig till högerextrema partier. Rent konkret. Och är man en obotlig drama-junkie kan man ju alltid gå på operan istället.

Min nya adress är paradigmo.wordpress.com


kommentarer

Comment Icon Föintelsen

Anders Pettersson | 08/09/2010, 15:46

Jag anser nog, att vi måste MINNAS förintelsen. Framförallt; Studera processen som ledde till densamma. Grannars förändrade attityd, mot sina tidigare uppskattade grannar(Judarna) etc. Finns det paraleller idag? Låter inte mycket av retoriken likadan(som den mot Zigenarna i Europa)? Är toppskuktet i den förmenta "socialismen"(National-socialismen), beredda att ge avkall på sin rikedom och makt, som ett offer till sitt fosterland(folket)? Jag menar; istället för att offra någon minoriotet, (Zigenare, Judar) och många andra(som handikappade osv)? Det är ju viktigt att vi inte faller för samma myter EN GÅNG TILL!!! Eller hur?

Comment Icon

Paradigm | 09/09/2010, 18:36

Jag har inget emot en historisk analys, men helst i mer än en variabel. Problemet är att Förintelsen överskuggar allt annat. Den gör också debatten ensidig. Zigenarna står för en extremt hög kriminalitet i Europa och gör på så sätt sig själva till måltavlor. Det håller många av de själva med om medan politiskt korrekta debattörer låtsas som att det inte är så och hänvisar till Förintelsen om någon säger annorlunda.

Comment Icon Förintelsen

Anders Pettersson | 10/09/2010, 14:50

Jag förstår. Men varför man utförde förintelsen, det finns väl inte så många variabler på. Rashatet är ju grundat i högmod över den egna rasen. Att stigmatisera utsatta grupper för kriminaliteten i samhället är ju också en klassiker. När jag var i Ungern, så påstod man att Romerna inte ville jobba, men faktumj är, att ingen vill anställa dom. Corkeln är på så sätt sluten och processen mot en "slutgiltigt lösning", är oundviklig. Jag menar att denna otäcka utvecklig belyses lättare, om man har förintelsen i färskt minne. Judarna är oftast inte kriminella, men där är argumentet att dom har "för stor makt". Man blundar för, att förmågan till interaktion och konsten att vara flexibel, leder till inflytande. I synnerhet eftersom Judar har så stor kvalitet. Den kvaliten är inte anskaffad gratis, eller på bekostnad av andra minoriteter. Romerna har samma höga kvalitet, om dom får schansen. Här i Sverige har dom jobbat upp sig från total misär. Ändå stoppas dom från att komma in, mer än andra grupper. Varför? Dom har ju aldrig aldrig strävat efter makt. Bara försökt överleva. Dom var handelsmän och hantverkare från början. Dom är en enorm resurs för samhället, om man släpper in dom. Om dom stjäl(liksom många andra), så kan det ju bero på, att dom inte kan äta sten.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18