Paradigm

« | »

Är spelmissbruk en sjukdom?

paradigm | 12 Mars, 2006 16:22

Läser i Svenska Dagbladets nätupplaga om Peter Sandell, en man som beskriver sig själv som spelmissbrukare. Han berättar om hur han spelat bort allt han äger, skuldsatt sig, flyttat runt i hopp om att slippa betala, och till och med rånat för att kunna finansiera sitt spelande.

Hur hamnar man egentligen i en sådan overklig situation? Artikelförfattaren Hans Bergin säger att Peters styvpappa slog honom och att han var mobbad i skolan. Men är det verkligen en rimlig förklaring? Om alla som haft en taskig barndom skulle urarta på det här sättet skulle skulle det väl krylla av spelmissbrukare?

Det finns rätt mycket forskning som pekar på att de flesta former av beteenden som har med dålig impulskontroll att göra är starkt ärftliga. Kanske borde samhället identifiera dessa personer redan när de är barn för att se till att de inte urartar. Men det går naturligtvis inte. För vi är ju alla i grunden skapta på samma sätt, den dogmen vill varken socialister eller liberaler ge upp. Alltså ignorerar man all forskning som pekar på arvets betydelse tills det går åt helvete. Och då konstaterar man att Peter, eller vem det nu är frågna om, har drabbats av en sjukdom.

Sjukdomsbegreppet är mycket behändigt eftersom det antyder att ingen är ansvarig för det som hänt, vare sig samhället eller den drabbade. Men sanningen är att om man ska kalla det för en sjukdom så är det en ärftlig sjukdom som samhället ignorerat tills den ödelagt både den drabbades liv och ofta även anhörigas.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18