Paradigm

« | »

Antisemitism?

paradigm | 14 Mars, 2006 14:50

"Var fjärde svensk vill inte ha en judisk statsminister" lyder rubriken på Heléne Lööws och Henrik Bachners artikel i dagens DN om en rapport om antisemitiska attityder i Sverige. Man målar up en bild av en antisemitism som omfattar stora delar av befolkningen. Fem procent är systematiskt negativa till judar och så många som 36 procent är ambivalenta. Jag misstänker att jag hör till den senare gruppen.

Vilket är en smula obehagligt. Men om man tror att judarna har ett stort inflytande över världsekonomin så har man tydligen en liten antisemit inom sig. Jag kanske är helt förd bakom ljuset, men finns det någon annan etnisk grupp som har mer ekonomisk makt i förhållande till sitt antal än judarna? Och medan jag ändå är igång: jag tror även att japanerna har ett stort inflytande över världsekonomin. Jag är alltså en ambivalent anti-japansk...någonting.

Jag kan tänka mig att de som inte vill ha en judisk statminister menar att den posten bör innehas av någon vars bakgrund är mer representativ för hela samhället. Även om jag inte håller med om det har jag svårt att uppfatta det som antisemitism.

De fem procent systematisk negativa är förmodligen till större delen muslimer och högerextrema. What else is new?


kommentarer

Comment Icon Antisemitism

Jinge | 14/03/2006, 18:36

Akta dig! Nu kommer du att kallas elaka saker..

Var inte Palme av judisk börd?

Comment Icon Antisemitism?

Subblade förbi | 20/10/2006, 16:45

En kommentar några månader senare:

Vissa judiska släkter har levt i Sverige i över tvåhundra år (och i Europa sedan antiken). Om inte det duger - när blir man i så fall svensk? När blir man "normal"?

Jämför detta med statsmännen i vilket västland som helst inklusive USA och Frankrike (landets blivande president blir förmodligen Nicolas Sarkozy, en riktig byracka enligt svenskt synsätt).

Sverige accepterade uppenbarligen en statsminister som till hälften var balttysk (Olof Palme). Dessutom tillhörande den godsägande adeln (som just haft stort, för att inte säga totalt, "inflytande" i hela regionen). Hur pass "representativt" är det?

Undersökningen kanske är en smula missvisande, men det ÄR något skumt med Sveriges inställning när det kommer till judar.

Comment Icon

Paradigm | 20/10/2006, 19:59

Bättre sent än aldrig.

Jag antar att man blir svensk när man själv känner sig som en svensk, och när andra uppfattar en som svensk. Men det är svårt att ange några exakta kriterier. Helt klart räcker det inte med att tala utan brytning. Och en finne med brytning skulle säkert kunna bli statsminister.

Kanske hänger det samman med att det är en så liten grupp. Alla känner väl minst en person med finsk härstammning, men långtifrån alla har någon judisk person i sin bekantskapskrets.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18