Paradigm

« | »

Lyckoparadoxen

paradigm | 16 Mars, 2006 14:11

Hittar en intressant artikel i DN där Joachim Vogel, Björn Halleröd och Elisabet Landgren Möller refererar forskning som visar att ekonomisk tillväxt inte nödvändigtvis ger ökad välfärd. Egentligen borde det här vara en självklarhet - är det någon som på allvar tror att den där jättestora teveskärmen verkligen har någon betydelse? Ja, tyvärr är det ju det.

Under efterkrigstiden har tillväxten i Västvärlden varit häpnadsväckande men om man frågar mäniskor hur de mår så är deras välbefinnande ungefär detsamma. Vad tillväxten garanterat gett är däremot en ökad miljöförstörelse, kriminalitet, fetma och alkoholkonsumtion.

Artikelförfattarna verkar dock ha svårt att själva ta till sig de rön som de refererar. "Ska vi sluta sträva efter BNP-tillväxt? Naturligtvis inte. Ekonomisk tillväxt behövs för att finansiera framtidsinvesteringar och välfärdspolitik", skriver man, efter att tidigare i artikeln konstaterat att det finns naturfolk som uppger mer välbefinnande än rika amerikaner.

Visst kan man hävda att pengarna kan användas på ett intelligentare sätt än idag. Men när de nu inte gör det? Det grundläggande problemet är att de flesta är övertygade om att de kommer ha nytta av mer pengar. Pengar som omsätts i öl, chips och statusprylar. Ingen politiker vågar utmana den illusionen - förmodligen tror många av dem själva på den.

I det långa loppet kommer tillväxten till och med att sänka välfärden. När det åldrande köttberget alltmer ansätts av kärlkramp, alkoholproblem och inbrottstjuvar, vad är det då som ska kompensera för detta? En gigantisk teveskärm?


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18