Paradigm

« | »

Ingen gillar en smart jävel

paradigm | 21 Mars, 2006 15:04

I söndagens DN beklagar Niklas Ekdal att regeringen satsar på idrottsrörelsen hellre än på forskning. Forskare och innovatörer behövs inte längre tycks man anse. Trots att de sociala reformerna under 1900-talet bekostades av exportindusitrin och därmed ytterst av uppfinnare. Ekdal noterar att sossarna bortser från det i sin historieskrivning.

Och vems är felet? Enligt Ekdal är populärkulturen en bov i dramat. "Något nördigare än en tekniker finns inte. Och vem har tålamod att gneta med grundforskning för att få en klapp på axeln om 20 år, när en dokusåpa ger omedelbar berömmelse?"

Men varför har populärkulturen blivit så dominant? Därför att ingen politiker vill eller vågar utmana väljarna. Och väljarna jublar om någon springer snabbt eller hoppar högt. Eller visar pattarna. Men om någon uppfinner något så jublar ingen - det spelar ingen roll hur användbar uppfinningen är. Alltså jublar inte heller politikerna.

Kanske skulle en väg ut ur detta nedsjunkande i ett underhållnings- och bekvämlighetssamhälle vara att acceptera tanken att inte alla människor har något att bidra med på valdagen. Innan alla politiker bytts ut mot idrottstjärnor och doku-kändisar.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18