Paradigm

« | »

Gemenskaper

paradigm | 22 Mars, 2006 14:42

Själv tror jag att det egentligen bara finns två saker som binder samman människor: gemensamma erfarenheter och blodsband. Alla andra gemenskaper är ytliga och bräckliga. När man behöver någon man verkligen kan lita på så är det de kriterierna som gäller.

Sedan finns det svagare men likväl meningsfulla gemenskaper. Men ingen svensk, bohuslänning eller hammarbyare skulle donera sin njure till någon bara för att de hörde till gemenskapen. En mellanform är väl gemenskaper baserade på klass eller kön, till exempel, som tycks grunda sig på ett antagande om att man har gemensamma erfarenheter. Vilket oftast bara stämmer på en väldigt grundläggande nivå.

Och så har vi det man kan kalla marionett-gemenskaper. Sådana som dikteras uppifrån. Vi i den Globala byn eller vi européer. De flesta svenskar känner nog starkare släktskap med australier på andra sidan jordklotet än med fransmän eller bulgarer. De makthavare som talar sig varma för sådana gemenskaper tror aldrig på dem själva. De litar, som alla andra, på släktingar, gamla skolkamrater eller andra som de känt sedan länge.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18