Paradigm

« | »

Ge oss en liten slant och beröva oss vårt inflytande

paradigm | 24 Mars, 2006 15:06

"Ge folkets egendom till hela folket", skriver en anonym medborgare på SvDs ledarsida. Bakgrunden är att Mona Sahlin föreslagit extra skatter på de vinstrika kraftbolagen för att finansiera energiskattesänkningar för konsumenterna. Ledarskribenten vill istället att Vattenfall ska privatiseras. Då kan miljörörelsen köpa in sig och alla får en slant i fickan.

Fast vi vet ju vad som händer i så fall. Vattenfall lär än mindre sänka priserna som privat företag än som ett statligt. Och miljörörelsen har väl knappast råd att hosta upp de miljarder som skulle krävas för att få något att säga till om. Så den där engångssumman kommer snart att ätas upp av dyrare elpriser.

Inte för att Sahlins förslag är mycket bättre. Att låta politikerna jonglera några varv med pengarna och hoppas att något blir kvar är väl bra för dem, men dyrt för alla andra.

Om man verkligen ville åstadkomma något så borde man väl ge Vattenfalls chefer lön baserat på hur låga priser de förmår hålla. Eller donera hela klabbet till Naturskyddsföreningen.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18