Paradigm

« | »

Gökungar

paradigm | 30 Mars, 2006 15:41

Ett ämne som alltid lockar författare är det osäkra faderskapet. Det är som gjort för att skapa dramatiska, känslofyllda scener. Men hur vanligt är det egentligen att män uppfostrar barn utan att ana att de inte är deras biologiska föräldrar?

Rätt varierande om man får tror de forskare som undersökt fenomenet "cuckoldry". I det välordnade Schweiz är det bara 0.7 procent av alla pappor som har gökungar. I sydöstra England är det så mycket som var tredje far. I de flesta västerländska populationer ligger det oftast mellan tio och femton procent. Allt enligt Journal of Personality and Social Psychology. De nämner inte Sverige men jag har för mig att vi ligger rätt lågt, kring fem procent, vilket ändå känns mycket - var tjugonde far. Alla känner någon.

Jag undrar hur de inblandade regaerar när sanningen på ett eller annat sätt kommer fram. Hur fortsätter man att leva med någon som ljugit om en så grundläggande sak? Och hur uppfattar barnen situattionen? Jag antar att det är omöjligt att sätta sig in i.

En sak är dock säker: många fäder, kanske till och med de flesta, har den här frågan malande någonstans i bakhuvudet.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18